Život i stil

Da li ste znali da tamponi imaju rok trajanja?

Sigurno već znate da kondomi imaju rok trajanja, ali možda niste razmišljali o tome da ni tamponi ne traju “neograničeno”, već im je rok trajanja u najvećem broju slučajeva pet godina od datuma proizvodnje.

“Tamponi se prave od pamuka, koji je pogodno tlo za razvoj bakterija i gljivica, naročito ako se nađe na mračnom i vlažnom mjestu, kakvo je, na primjer, fioka u ormariću u kupatilu. Topla para koja ostaje poslije tuširanja stvara idealne uslove za razvoj mikroorganizama, a opet, većina žena tampone drži upravo u kupatilu”, objašnjava za Women’s Health dr Alisa Dvek, ginekolog iz Njujorka.

“Ako je vaše kupatilo često puno pare, ako nema prirodnu ventilaciju, trebalo bi tampone da premjestite na tamno i suvo mjesto, dakle, van kupatila. Ako u vaginu stavite tampon koji je zagađen plesnima, može doći do iritacije, svraba i pojačanog lučenja sekreta, pošto vagina pokušava da održi pH ravnotežu”, kaže dr Dvek.

Ako osjetite neke od navedenih tegoba, obavezno se javite ginekologu, naravno.

Osim toga, dr Dvek upozorava na još jednu sitnicu na koju ponekad ne obraćamo pažnju. Ukoliko tampone “za svaki slučaj” uvijek imate jedan ili dva pri ruci, nosite ih u tašni ili neseseru, prije nego što ih upotrebite, pažljivo provjerite da li je zaštitna folija neoštećena. Ukoliko je oštećena, nemojte upotrebiti taj tamopon, jer je bio izložen prljavštini koja može da izazove iritaciju, pa i bakterijsku infekciju u nekim slučajevima.

Izvor: nezavisne.com

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popularno

To Top